De inspiratie van de architect

29 april '21

Dieprood met witte omlijsting. Vol eenvoud. Strak en toch warm. De woningen in Westhof stralen een moderne Scandinavische stijl uit. Marjon Mors, senior architect bij SVP Architectuur en Stedenbouw, stond met haar collega Bertus Bomhof aan de basis van de ontwerpen. Marjon vertelt vol enthousiasme over hun inspiratiebronnen.

image alt

Modern Scandinavisch

SVP was al betrokken bij een naastgelegen project in de Bolderbuurt in Schuytgraaf. Ook hier ontwierp het bureau woningen in een Scandinavische stijl. “De gemeente vond het mooi als deze buurten één geheel zouden vormen, vandaar dat wij van SVP ook voor dit veld zijn gevraagd”, vertelt Marjon. “De eerste buurt biedt een historische Scandinavische sfeer. Westhof krijgt een meer moderne touch. Dat uit zich in strakke lijnen en een strakke detaillering. Het straalt rust en eenvoud uit.”

“De stijl straalt rust en eenvoud uit”

image alt

“Typisch Scandinavische kleurstelling”

Een aantal jaar geleden vierde Marjon vakantie in Noorwegen, waar ze onder de indruk was van de Scandinavische architectuur. “Ik heb veel foto’s gemaakt, die als inspiratie dienen voor deze woningen. Een typische Noorse kleur - of Scandinavische - is rood. Het is een diepe aardse tint die de gevel van de woningen mooi kleurt. Verder zie je ook veel wit en blauw. Dit kleurenpalet laten we terugkomen in Westhof. De ‘eyeliners’ van de huizen zijn de witte omlijstingen van de kozijnen. Ook dit is typerend voor de Scandinavische stijl.”

“Je waant je hier permanent op vakantie”

image alt

Duurzaam en natuurinclusief

De kleurrijke gevels van de woningen krijgen een houtlook, wat weinig onderhoud nodig heeft. Net als de kunststof kozijnen en de aluminium randen. Daarnaast krijgen de huizen duurzame groene daken. “Die groene daken zie je vaak in Scandinavië, het past helemaal in de natuurinclusieve stijl die zij hanteren. En die wij meenemen in Westhof.” SVP is zowel verantwoordelijk voor de architectuur als de stedenbouwkundige opzet van de wijk. “Het is mooi om integraal, als een geheel, te ontwerpen”, meent Marjon. “Ook voor de wijk kijken we naar Scandinavië, met veel groen in de straten en als erfafscheiding.”

Mét het ultieme vakantiegevoel

Marjon is senior architect bij SVP en werkt voor Westhof samen met haar collega Bertus Bomhof. “Eén van onze jonge honden”, vertelt ze glimlachend. “Het is mooi om door jonge mensen geïnspireerd te worden, zij brengen verfrissende ideeën in. Samen vormen we een geolied team. Westhof straalt zijn eigen sfeer uit, met die kenmerkende Scandinavische rust. Het is heel anders dan de standaard in Nederland. Je waant je permanent op vakantie, zo voelt het in ieder geval voor mij!”

“Een natuurinclusieve stijl met groene daken”

 

  Meer over de duurzaamheid
Hier wonen? Bekijk het woningaanbod